Allah The Greatest

Allah The Greatest

Tuesday, January 7, 2014

What is the meaning of BEAUTY ?Assalamualaikum wbt.

nak cantik ? luaran dan dalaman ? tetapi kebanyakkan lebih memilih  luaran dr dalaman . tu memang tk dapat disangkal , mmg lumrah manusia kan ? sentiasa nak cantik . baik , mira just nak share something yang memang semua org pasti boleh ikut punya !, rugi kalau tak baca ;)

Dr prof Muhaya juga ada sebut dalam program RESET MINDA :

"Betulkan dalaman , luaran akan jadi betul "


In shaa Allah , dengan kata kata yag mira petik dari beliau , mari kita cuba amalkan .

1. Wajah

Bila lepas ambil wudhu' tu Jangan terus dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri.. Lalu ambillah sejadah, solat, berdzikir, dan berdo'a. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu.kita kena sentiasa menunaikan solat . solat itu kan tiang agama . Allah dah bagi macam-2 nikmat kat kita .mcm sekarang nikmat mata masih boleh melihat dan baca apa yang mira tulis ni kan . takkanlaa nak tunaikan lima kali saja pun payah kan ?

Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku) ini merupakan doa bila tengok cermin time nk bersiap-siap . bg perempuan cermin ni mcm sahabat karib jaa . haha

2. Bibir

Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimah-kalimah Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takabur.for girls , kalau rasa mcm nak mengutuk ja org tu kan , cepat2 tutup mulut. berdiam diri itu lebih baik .

3.Tubuh

 Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i..e. selang satu hari.

Makanlah makanan halal, banyakkan sayuran, buah-buahan, dan air putih (selalu la minum air masak yer ) 

banyakkan makan makanan kesukaan Rasulullah . mcm kismis , kurma , buah delima (sunnah pun dapat , kesihatan yang baik pun dapat ) . family mira sekarang memang suka sgt makan buahh delima mcm snack pulak.cubalaa mmg sedapp .

 Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi. 

Ibnu Abbas ra berkata:

sesungguhnya Iblis yang terkutuk itu menangis, sewaktu seseorang mukmin itu bersalam dan dia mengeluh: “Aduh celaka, kedua mukmin itu tidak berpisah keduanya melainkan diampuni dosanya”.


Apa yang mira cerita kat atas tadi tu .Let make this our amalan .In shaa Allah .
this is the BEAUTY . the beauty of ISLAM :) 


No comments: