Allah The Greatest

Allah The Greatest

Thursday, January 23, 2014

Nowwww , theee latihan amali .


Assalamualaikum wbt !

so today is my second lesson :) Okay mira pergi set dengan Cikgu Jo , pukul 8 pagiii . My fault too , p set awal sgttt , tapi takpalaaa yang berlalu biarla berlalu . Know what ? Mira sampaii sana , duk tepi bawah pokok , dengan  anginnn bertiuppp sampai masuk kee tulang sumsum beb !

FUHHHHHH . SEJUKKKK GILOSS (nasib pakai sweater siap !)

Sambil tunggu tuuu , tengokk laa orang lain bawak keretaaa kann . I meann belajarrr drive laa kan . tapi tgok , semua sorang2 dalam kereta tu , tadak cikgu kat sebelah pun untuk monitor . So hati kecik ni mulaa la berbisik kannn .

" aikk , tererr nyaaa depaa semuaaa ni , semuaa drive sendirii. and awal pagi niii , ramaiinyaa dah datang belajar "

Miraa check suhu pagii tadi berapaaa . ohh myy 20 degree celciussss ! patutlaa rasa nak demam jee . haha. anddddd thennn Cikguu JO dahh sampaii ! yeayy. haha mira harap sgt tanak drive kat litar tu , sebab ramai sgt kan , so thanks to cikgu Jo , dia ajakkk keluarrr .So miraa drive atas jalan rayaa for a second timeee . 

haaaa one moreeeee , the most funny thing for me that happen to me today .

tengahh khusyuk duk drive tuu , ternampaklaaa , cikgu Jo tarik seatbelt .and thenn ...

'alamakkkk, aku tak tarik seatbelt . mcm mana ni mcm mana ni, takkan nak berentiii , alamak alamak ,'

 haha , dengan kenyanyukkan aku tu ,so mira cool down , focus and mira buat keputusann , belasah je laaa,drive jer laa , harini jer tak pakaiii . Sorryy yer cikgu Jo lepas ni takkan repeat dahh kesilapan nii !  nasib laa dia tak perasann.phewww .hehehe .

hahaha , harinii , kurang sikit kenaa marah , and everything went smooth , Alhamdulillah . kami try sumaa jalan (A, B,and C tanpaa seatbelt haha) . Sembang2 mcm2 dgn cikgu Jo , and with his humour , mira kejaaa gelak jaaa dalam keta tuu (tanpa rasa bersalah di hati sbb seatbelt takpakai) .So terlintas laa nak tnyaaa .

"hmmm , awat harinii semuaaa nampakkk terer aaa ? lain mcm jaaa . hahaha ."

"ye laaaa . harini ada test JPJ , so sekarang nii diorg smuaa try drive sndiri kat dalam tu, naik bukit , parkir, setiap hari selasa and khamis ada test JPJ"

Ohh patutlaaaa , my curiousity had answered ! mira tertnyaa tnyaa , Mcam mana mira nanti time test JPJ , May Allah ease everything .

So thats all , my next lesson this coming Saturdayy . So mungkin baru nak belajar ,naik bukit and parkir sebab asyikk pergi jalan rayaa jaa . Okayy my first timeee nakk take that challenge, nervous datang kembali . Harap mira cepat tangkap !(tambah-tambah nak naik bukit)  haha .


Harap semua progress kawan kawan belajar keretaaa or motor juga berjalan dengan lancar .HARAP ALLAH BAGI PERLINDUNGAN SEMASA KITA MENUNTUT ILMU .Ameen :)

p/s : jangan lupaa pakai seatbelt tawwwww !


Monday, January 20, 2014

Bussinesing - RellinaOnlineShoppe . Mari Beli !

Assalamualaikum wbt . its been a long timeee .haha .Masa mula-2 dulu tu laa , updateee almost everyday , well nak bagi banyak post jer pun kan . sekarang ni slow downn . hehe .

Alright , back to the topic sekarang ni Mira buat bisnes dengan rakan-rakan ku . its bisnesss onlineee (kecil-kecilan baruu) , and our name is Rellinaa Online Shoppe . nama ni ambil dari gabungan nama kitorang laaa .

What we sell ?

1) Cosmetic and beauty supply


Come and grab our black shiseido mask(for blackhead), eye mask and lip mask. Discount for a limited time only ! Boleh campur2
1 paket- RM 2.00
3 paket- RM 5.00
1 kotak - rm 50 this 
excluded postage + RM 6 
(this price is so affordable)
setiap mask ni ada fungsi and kelebihan masing-2 so dont hesitate to drop at our page Fb (Rellinaa Online Shoppe) . Ramai yang memakainyaa so Dont worry!

2) Tudung pelangi jalur Mesir (album)


banyak lagi coraknyaaa . isnt this cuteeeeee ?
Harga PROMOTION RM 25 sahaja!- murah jer kan ? hehe


3)Tudung Dwiface (akan datang) - Harganyaa murahh . beli lagii bnyakkk , kami akan memberikannn diskaunn againnn ! takdapat nii di luar .hehe

4)Handsock (akan datang)

Kami juga akan menawarkan pembelian dengan memberikan kupon ,jika mencapai jumlah kupon dikumpulkan seperti 5 , akan menawarkan  harga diskaun atau beg Rellina ! Semuanyaa akan di inform kemudian .(biasalaaa baru lagiii , semuaaa in progress)

Okayy ~ Jika berminat boleh pm kitorang di FACEBOOK atau di instagram (Rellinaaonlineshoppe)

Banyak lagi kami merancang for Rellina Online Shoppe . So wait yaaaa ! 



Wednesday, January 15, 2014

Treasure our friendship



Sumber : Mukabuku :)

Lesen oh Lesen

Assalamuaaikum wbt .

Mira rasa dah sampai masa untuk menceritakan lesen mira nii  Bukan nak mengutuk ke apaaa . Cumaa nak luahkan rasaaaaa ketidak puasan di hati laa .



Kalau Mira dah tanam jagung dah masak dah jagung tu , haha nampak tak ke hiperbolaan di situ . Mira start daftar lesen lepas miraaaa freee from SPM laaa .haha  kalau ada sapa-2 yang dah dapat and baca post ni , mesti kataaa ' ehh , kesiannyerrr ' =.=  *imagination

and i now i'm still waiting for lesen L . ada kawan-2 mira yang daftar lambat sikit dari mira dah dapat laa . pastu inform kat mira pulak kaann haa saja bagi aku dengki kan =.="

okayy refresh back , mira dah tau , sebab and punca kenapa lambat . kita tak boleh la kan trus ja tuduh menuduh kataaa ni mesti nak makan duit orang laa and so on .

Sekarang ni ada problem di JPJ sebab diorang ada buat sistem baru ops sikap apa tah , i'm unsure about that. So sebab tu la lambat sikit . and instructor2 di institut mira pun tengah risau sbb tadak duit , ye laa nak mengajar budak pun tak boleh lagi kan .

Mira pun ingat , kalau dapat lesen awal , mcm-2 mira nak buat , dulu nak kerja , skrg ni mak ajak pergi KURSUS KOLEJ KOMUNITI (jadual kursus pendek dah keluar) dengan dia pulak, nak ber bussinesing dgn member , nak pergi rumah kawan , nak bergerak mudah. tapi dah jadi macam ni , apa kan daya . mungkin Allah nak mira stay dulu senyap-2 kat rumah kot .

Sekrang ni kawan style duk bgtau, proses satu per satu peringkat ber peringkat yang dia  dah lulus amali laa , dah keluar lesen L laa , dah test drive ler ,

Okay mira and kawan yang tak dapat lagi ,

Stay COOL
Stay RELAX

Nanti-2 keluar la tu lesen kita eh ? haha . Assobru minal iman . Sabar itu separuh dari iman . 

ye laa , call kawan-2 yang tengah or dah drive atas jalan raya , dengar cerita diorg punyaa , ambil ilham , apa yang Do and Don't . haha nanti senang sikit nak p test kann . 


Monday, January 13, 2014

Sanah helwah : THE BEST OF MANKIND




Assalamualaikum wbt .

Harini hari apaa ? HARI CUTI ! yaaa , mostly org suka harini sebab hari ni hari cuti kan .
tapi kita kena ingat hari ni di mana lahirnya seorang Insan yang mulia iaitu Nabi kita , Nabi Muhammad s.a.w .Tanpa baginda , mungkin tiada agama kita pada hari ini , agama yang muliaaaa iaitu agama Islam .

Kelahiran baginda sungguh istimewa ,

Sebelum nabi lahir lagi , Nabi Isa sudah tahu akan kelahiran Nabi Muhammad walaupun pada waktu tu Muhammad belum dikandung lagi oleh ibunya.

Banyak keajaiban yang berlaku sewaktu Nabi Muhammad dilahirkan , Mira share sikit la misalnya :



  • ketika Nur Muhammad masuk ke dalam rahim Aminah, Allah memerintahkan malaikat supaya membukakan pintu surga Firdaus dan memberitahu semua penghuni langit dan bumi.

  • Tanah-tanah di sekitar kawasan tersebut yang kering menjadi subur, pohon-pohon menjadi rimbun dan berbuah lebat. Begitu juga hewan-hewan di darat dan di laut sibuk membicarakannya.

  •  Aminah turut mengalami mimpi yang menakjubkan. Beliau menengadahkan tangan ke langit dan melihat sendiri malaikat turun dari langit. Ia diumpamakan kapas putih yang terapung di angkasa.

Kemudian malaikat tersebut berdiri di hadapannya. Ia berkata, "Kabar bahagia untuk Saudara, wahai ibu daripada seorang nabi. Putera saudara itu menjadi penolong dan pembebas manusia. Namakan dia Ahmad."

Semasa kelahiran Nabi Muhammad saw, Aminah ditemani Asiah dan Maryam. Ini merupakan satu isyarat bahwa Nabi Muhammad lebih tinggi derajatnya dari Nabi Isa dan Musa.

Hal ini diterangkan dalam kitab Taurat dan Injil bahwa akan datang seorang nabi pada akhir zaman.

  • Semasa beliau Nabi dilahirkan, ibunya menyaksikan nur atau cahaya keluar dari tubuh beliau. Cahaya tersebut bersinar sampai ke Istana Busra di Syria.

Cahaya itu terlihat seolah-olah anak panah dan pelangi yang dapat terlihat dari kota-kota yang jauh.

Ada juga yang berpendapat bahwa cahaya itu menerangi seluruh dunia. Ini dapat dijelaskan oleh sumber-sumber Arab yang paling awal yang menyatakan bahwa suatu cahaya terpancar dari rahim Aminah saat beliau Nabi dilahirkan.

  • Aminah sendiri melihat beliau Nabi berbaring dengan kedua tangannya mengangkat ke langit seperti seorang yang sedang berdoa.

  • Kemudian Aminah melihat awan turun menyelimuti beliau dan pula mendengar sebuah seruan, "Bimbinglah ia mengelilingi bumi Timur dan Barat, supaya mereka tahu, dan dialah yang akan menghapuskan segala perkara syirik."

  • Sesudah itu awan tersebut lenyap dari pandangan Aminah. Setengah riwayat menyatakan Nabi dilahirkan dalam keadaan memandang ke arah langit sambil meletakkan tangannya ke tanah sebagai tanda ketinggian martabatnya dari semua makhluk.

  • Dikatakan juga pada malam kelahiran beliau, berhala-berhala yang terdapat di Ka'bah mengalami kehancuran.

Menurut riwayat dari Abdul Mutalib, "Ketika aku sedang berada di Ka'bah, tiba-tiba berhala jatuh dari tempatnya dan sujud kepada Allah. Lalu aku mendengar suara dari dinding Ka'bah berkata, 'Telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku dari berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan kepada Yang Mahamengetahui.'"

  • api di negara Parsi yang tidak pernah padam hampir selama seribu tahun telah padam dengan sendirinya. Api tersebut merupakan api sembahan orang-orang Majusi yang dianggap sebagai tuhan. Peristiwa itu amat mengejutkan orang Parsi.

  • Dalam waktu yang sama, pada malam kelahiran Nabi, Tasik Sava yang dianggap suci tenggelam ke dalam tanah.


Okay , Wallahualam . Ini sumber yang mira ambil untuk share .

Based dengan atas tu , kita boleh tahu betapa agungnya Nabi Muhammad s.a.w.Subhanallah .Kita hanya insan yang lemah 

Bagaimana cara kita untuk menunjukkan rasa cinta kita kepada baginda ? 
Kenapa kita terlalu sombong untuk berselawat kepada baginda ? 

jika kita masih hidup pada zaman dahulu , Nabi telah menghadapi pelbagai cacian ,tomahan , ujian semata mata dalam menegakkan agama kita ni , tapi baginda tidak pernah berdendam kepada umat dahulu yang tidak menerima Islam dan mencaci Baginda malah tetap meneruskan perjuangan ini .

Di akhirat kelak Nabi Muhammad la yang paling sibuk untuk menolong kita iaitu umatnya di sana nanti . :'(

Antara cara yang mudah untuk menunjukkn rasa cinta dan sayangnya kita kepada Nabi Muhammad s.a.w :



1. Banyakkan berselawat .
sekarang ni banyak nasyid yang best2 tentang berselawat kepada nabi . Misalnya lagu ' Ya hanana ' 'Rasul terakhir ' 'nyanyian Nadawarna' n banyak lagi . Setiap tahun kalau mira masih bersekolah , minggu Maulidur Rasul , pelbagai aktiviti akan diadakan , macam , pertandingan , nasyid , dan ceramah sempena Maulidur Rasul . Allah , tringat waktu mira nyanyi dengan kawan untuk berselawat kepada Nabi di dewan Az Zahra :'(

2. Hidupkan semula Sunnah Nabi Muhammad s.a.w kita .

banyak sunnah Rasulullah sebenarnya . kekadang apa yang korang tengah amalkan sekarang tanpa korang sedari , itu merupakan sunnah  . Banyak yang mudah boleh kita amalkan .


3. Sesiapa berpeluang pergi ke Mekah dan Madinah . Makam Nabi Muhammad merupakan tempat wajib diziarahi . Kita disunnahkan memberikan salam kepada baginda.

Seperti disebutkan dalam suatu hadis bahawa Rasulullah akan menjawaba setiap salam orang yang memberi salam kepadanya .

Allah :)

Semoga kita akan mendapat syafaat Nabi Muhammad s.a.w di akhirat kelak . Ameen :)

Salam Maulidur Rasul !



Sunday, January 12, 2014

Hello KEM TASIK MERANTI (PLKN)

Assalamualaikum wbt.

Yesterday , i went this place .



yeahh , kem PLKN TASIK MERANTI .

Ahad hari yang banyak masa terluangggg , haha , so sapa-sapa yang ada baca my past post mira ada cerita one of my good good friends dapat PLKN .Ni kiranyaa nak pergi melawat diaaa laaa . hehe . macam melawat orang sakit pun ada , bawa macam2 , mak diaaa bawa roti bukan main banyakk , she's type that doesnt like much to eat at canteen . sbb tu la mira suka membebel kat dia. =.=

Ni baru seminggu apatah lagi 3 months , nak tanak , kena jugaa makan nasi !

 Mira pergi dengan parents dia with yah , yer laaa her parents sangat2 sporting so kitorang ni mengekor laaa sekaliii .

Nak drive sndiri memang payah laa sebab jalan dia berbelit belit seperti ular dipalu gituu and Hujungggggggg bumi tuu , aiyoooo. Masa on the way dah masuk jalann  nak masuk kem tu , miraa dah pening sikit dahhh .haihh tapii its okayy i can bear it !

Dah sampaii tuu , fuhh , udaraa nyamann , i think i breath with a lot fresh air , yer laa dalam hutann . haha .Hari tu hari melawatt , memang banyak parents datang , jumpa anak diorg , bawak bekal , bawak pelbagai jenis makanan . hehe .

 yang parents tak datang tu , duk jaa dalam kem tu , tepi pagarrrrrrrr tengok parents org lain , sedih laa pulak mira tengok . hehe.

First time mira jumpa kawan mira sejak dia masuk kem , antara ayat yang keluar dr mulut mira

"amboi diaaa kemass dahh laaa nii" - look at her outfit

"ehh makinn tinggi sekarang :p "

hahahaha .

my second dialogue made her angryy , well , sukaaa mengusik dia sebenarnyaa .

Kami makan tepi sungaii , bersebelahan dengan kem diorang jerr.


Dah selesai makan tu , mira paksa kawan mira ajakkk kitorg masuk melawat dlam kem tuu . ye laa datang jauh2 ni kann . (jauh laa sgt dalam perlissss jugaaa ) hehe


so jalan punya jalann , alaaaaa , boleh masuk smpai tempat canteen diorg jer , mana-2 waris tak dibenarkan masuk sampai dorm . alorhh , sayanggnyaaa baru nak buat semak atas katil dia kan , and mira jmpa my another friend ! haha farhana ! dia tengah bertugas time tuu .



nampak bju dia celoreng , sbb she in duty . kena check barang2 dibawa masuk . my first word bila nampak diaa ,

"farhanaa , awat kurussss sgt TT.TT"

hahaha , mungkin cara dia lipat tudung kottt, dia mcm diaa comel, lembuttt , always ceriaaa ,playful tapii dia bukan2 calang2 orangnyaa , pernah jadi ketua kawad ooo hehe .


These re my SMKAPians frienddsss . Harap korang dapat jatuh hati dengan sepenuhnya lah yerr for PLKN  hehe . harap lepassss 3 bulannnn korang tak semakin gelapp laahh :p hehehe. dah nak balik tu , semua sent off kitorang balikk . nasib laaa cik saidatul atiqah tak nangis , stg aku yang feeling lebih kangg . she held the tears in  . dia kataaa diaaa kuat ! hahaha

p/s : so apa yang mira lihat , PLKN 's life is not bad . mcm seronok jer . lepas ni diorang akan ada aktivitti khidmat masyarakat mcm tolong org tua-tua , bersihkan kubur , then ada main senapang (perhhh) , berkawad, masuk hutan and so on . PLKN can teach us about discipline . Dulu time nk check dapat ke tak plkn, punya la berharap xnak dapat , ni bilaa pergi sana , teringin laa pulak , haha . manusiaaaa , selalu jaaa rasaaaa xcukup . haihh . BERSYUKUR miraaa , pasti ada hikmah . ^^

Wish you luck !
Do your BEST !
Enjoy yourselves !
Always be happy and cheerful !
Remember~ Allah always with you guyss !



Thursday, January 9, 2014

PENCETUS UMMAH [Final]

Assalamualaikum wbt .

Hello there . Salam Jumaat semuaa . 

semalam final Mimbar Pencetus Ummah . mungkin yang tiada channel oasis di rumah , tak tahu rancangan apa tuu .

Let me explain sikit laa :

Pencetus Ummah merupakan program realiti Islamik mencari bakat penceramah 'versatil' .  Rancangan ini sangat menarik mira rasa sebab program ni mendapat sambutan amat memberansangkan . semalam perhh penuh dewan , sampai kat luar pun penuh .

Slogan program ini :

" Duniaku Dakwahku"

Kita semua ni khalifah di muka bumi ALLAH . kita mempunyai tanggungjawab masing2 . tanggungjawab kita ialah menegakkan agama Allah 

Sabda Rasulullah SAW : Sampaikanlah dakwah  dariku walaupun sepotong ayat 

Semalam (hanya beberapa keping gambar ja ) :


Cinta Rasulullah Kehidupan Rasulullah sehingga kewafatannya merupakan tajuk kedua tazkirah #PencetusUmmah Hafiz.
Sebuah tazkirah yang sangat menyentuh hati :')

TAHNIAH KEPADA PU HAFIZ kerana menjadi  JUARA MIMBAR PENCETUS UMMAH musim pertama 


Jika benar cinta kenapa kita jauh kepada pencipta.." Cinta : Kekasih Vs Maha Pengasih tajuk tazkirah #PencetusUmmah Rahmat dan pilihan daripada Dr. Robiah K. Hamzah

'jika benar ia cinta kenapa perlu ke neraka?' "cinta itu tidak salah tetapi jika cinta hinnga kemaksiatan baik haramkan terus cinta ni""berapa banyak anak luar nikah di sana , dalam sehari , sebulan , stahun? (mira tak ingat)

Tahniah kepada PU Rahmat walaupun no 4 . umurnyaa masih muda dan perjalanannya sebagai Daie masih panjang . PU rahmat sudah menjadi ikon kepada anak muda . kagum dengan ilmunya dan persembahannya walaupun masih muda


PU Shahul dengan tazkirah pilihan pendakwah daripada Prof. Izzi Hj. Ali dengan tajuknya Ibu Bapa Hebat : Anak Keparat.


"Kenapa doa aku tak maqbul" tajuk tazkirah#PencetusUmmah Yeop dan merupakan tajuk pilihan pendakwah daripada Ustaz Syed Norhisyam. Sebuah tazkirah yang menarik disampaikan oleh beliau.


Penampilan tazkirah istimewa daripada Ustaz Dr. Ridhuan Tee Abdullah. Sungguh indah dan menginsafi diri. Syabas. #PencetusUmmah

Persembahan oleh Dr Ridhuan Tee Abdullah sangat meyentuh hati . Beliau menceritakan arwah ibunya yang belum sempat memeluk ISLAM . Ibu yang mengandungkan kita , melahirkan kita , menjaga kita dan menyusukan kita . Siapa tidak mahu bersama - sama ibu di syurga ? dengan tangisan Dr Ridhuan sangat mengusik hati mira dan menusuk kalbu . waktu saat2 terakhir ibunya , beliau sempat membisikkan di telinga arwah ibu beliau untuk menyebut kalimah Allah ' Lailahailallah Muhammadurasulullah"  tetapi beliau tidak dengar juga kalimah itu . Allahu :'( 

(sila tekan)

 nak tambah lagi ,
semalam mira cakap telefon dgn kawan bila dah habis Mimbar Pencetus Ummah . amboii , dengar gelak tawa diaaa jaaa . rindu la tuu kann , ngaku cepat yah , rindu kat aku kan ? hehe . Lama tak cakap lama-2 dgn dia , semalam dapat juga lepas kan rindu ni (jangan perasan pulak yer yah) , dalam sejam ada laa juga Call aku selalu yer yah ! ;)


Wednesday, January 8, 2014

RULES OF LIFE : be More POSITIVE !


Assalamualaikum wbt.

hello there :) ada banyak questions mira nak tanyaaa pada you alls .

Apa yang mempengaruhi PERBUATAN kita ?
Kenapa kita selalu ja sikap negatif ?
How to realise those ?
Macam mana nak berubah become more optimistic ?

mula-mula cuba check diri masing masing . Kita suka baca berita apa ? and bila baca topik mana lebih menarik hati kita ?
SIAPA mati SIAPA cerai SIAPA sakit SIAPA jahat SIAPA kena tangkap ,

 kenapa kita berminat sangat nak baca benda negatif . Why haa ? Mira pun tak pasti and buat research. The answer is so simple. Orang negatif memang suka benda negatif . kalau dalam 'operation' , kita tanya mana satu DULU kepada doktor ? ,

good effect 

"Doktor , apa kebaikan kalau saya operate dengan cara ni ,berapa peratus peluang saya untuk selamat?"

or

 bad effect 

"Doktor , apa akan jadi kat saya lepas operate ni , ada kesan sampingan tak ? mcm lumpuh ker ? etc..."

think about it .

Ini kuasa minda . Minda kita sangat mempengaruhi kita . Bila perkara positif di minda kita, badan terus jadi kuat . Bila perkara negatif di minda badan terus jadi lemah .

Minda ni datang bersama sama emosi , cuba kawal diri kita . Jangan fikir benda negatif sgt kerana minda mempengaruhi fisiologi kita , try menjadi seorang insan yang berkualiti .

"Jadi jika nak jadi manusia berkualiti - kita kena gambarkan bagaimana orang berkualiti. Sebelum tidur, bayangkan diri kita menjadi orang berkualiti - buat imaginasi nampak kita sebagai orang yang bertaqwa dengan Allah - solat tepat waktunya, kita jaga aurat dsb. Kedua bayangkan kita berakhlak dengan orang lain - bila bercakap lemah-lembut. Ketiga bayangkan kita itqaan - buat kerja dengan baik, jadi  anak yang baik, layan tetamu dengan baik dsb. Bayangkan semua ini sebelum tidur dan imej ini akan masuk dalam minda bawah sedar kita."

BESIDES,
manusia sekarang ni pula , suka sangat cari kelemahan orang,  sedangkan diri sendiri pun banyak kekurangan . cermin diri dulu , takut seperti tepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri kan ? . banyak muhasabah diri .

" Successful people will never worry about others doing "

Selain itu , untuk pengetahuan kawan kawan laa ,

Kajian saintifik juga menunjukkan sebab utama kanser payu dara adalah tekanan (stress). Orang wanita ramai yang memendam perasaan.

fuhh . nauzubillah .memang betul , perempuan ni hati lembut and suka memendam perasaan .jadi lepass ni jangan stress2 or simpan perasaann . lepassskannn jaa smuaa , kalau boleh luah kapada ibu , kakak , sahabat handai , tadak juga ? , kucing pun boleh . hehe .Janji hati kita tu tak bengkak sebab trlalu sarat dengan masalah dan risau dan perkara negatif.


EGOISTIC ! yaa ni satu masalah utama masyarakat sekarang . Sikap ego boleh menjejaskan hubungan persahabatan , orang sikap ego ni suka melawan , suka nak menang jer kerja, suka fikir apa yang orang pikir pasal dia ,tak suka lihat orang yang lebih hebat dari dia,

jadi Lets fight sikap ni sebab  Orang yang LAWAN sikap ego ni ialah orang yang murah hati ,sentiasa rendah diri dan berbuat baik pada manusia lain . Kikis sikap ego ni yang sangat tidak bagus untuk kesihatan korang :)

Macam mana kalau kita jatuh SAKIT dan ditimpa ujian . ada yang sering mengeluh , kata Allah dah tak sayang dia dan sebagainya (Astagfirullah)

 Ingat semua yang berlaku dengan ketentuanNya pasti ada hikmah . Jangan sesekali bersangka buruk kepadaNya Apabila kita ditimpa sakit , itu tanda Allah sayang akan kita , kadang2 sakit ini untuk mengerat lagi hubungan kita denganNya , dosa-dosa kita juga boleh diampunkan olehNya bila kita sakit .kekadang Allah rindu akan doa daripada hambaNya . banyakkan berdoa . doa itu senjata kita :)



Live more in positive life :) be more optimistic :)



Mira minta maaf jika mira ada banyak kekurangan . 

Sharing is caring :)



Rindu :')

Assalamualaikum wbt

 hello there ! 

hari ni , no knowledge , just post about my story . besalaa atas tu pun mira dah mention 'luahan seorang gadis' so blog ni lebih kurang diary mira laaa .

okay, biasala , school is over . kalau sebut ja sekolah , selain exam apa lagi ingat kat kepalaa otak kita ni ?


lepass ja hantar buku teks kat sekolah tu . dah lama tak tengok mukaa diaa and kawan kawan lain . semalam mira ber webcam dengan dia . seriously ni first time mira guna webcam (awat pi ngaku pun tatau haha) . haha . biar laa , baru sedar kecanggihan teknologi .okay lepas ni sapa-2 nak webcam silakann . I'm ready ! 

semalam sembang dgn Miss Wan Khairina hampir dua jam oo . gila tak ? kaa ada yang lagi parah dari kitorg ? kot ber jam jam lagi . haha tapala tapi tak rasa langsung masa tuu berdetik laju sangatt . 

walaupun tak berada di satu tempat . tapi ni tak menghalang kami dr main game with each other . haha . yesss , we still young , apa salahnyaa kan ? haha .

Game hanya melalui webcam (korang boleh try dgn kawan korang) :

1. Guess what song 
2. Rock , scissor ,paper
3.game ikut arah tangan ( game ni msti ramai tak tahu sbb ni orang korea selalu main , simple jaa game ni )

yang paling lama kitorang main , game Guess What Song. one play song from her handphone and the other one just teka . well , tiada sapa kalah , dua dua dapat teka , dgn klu yang di beri , and cheating !

haha yaa , she's too innocent , time dia suruh teka lagu , mira buat2 fikir , tapi tangan tengah sibuk atas keypad ni cari kat u-tube . hahaha . tapi satu laguu ja ! and she believed me =.= im sorry .


kami sembang-2 , and by watching her through screen , and her action yang a little clumsy and funny , trubat rindu . cewahhh . Dia macam Mr. Bean ( opss wan jangan marah)  nampakk jaa cmtu but in reality profesor oo Mr Bean too . she lebih kurang mcm tu la , nmpak ja mcm tu , gerak sini sana , i mean by her weird dancing , sukaa buat lawak scara spontan walaupun dia tak rasa dia buat lawak,but me think like that , she is a genius math and addmath .

 bab kira-2 ni perhh bagi ja kat diaa .but bukan kira-2 jaa , sbjek sains pun she's not bad , kimia and bio pernah dapat A . no wonder she will get straight A for SPM .

 I wish me,my cousins and all my friends will get straight A's .Ameen :)

kawan -kawan yang lain tayah duk kata la ,lagi la rindu . wei hampa webcam la dgn aku bila2 . haha
okay thats all , love all of you :)

there are a lot of memories in that school i cant forget :')



















thats all for tonight . 
Sleep tight and dream all your memories with your bestfriends ;)





Tuesday, January 7, 2014

What is the meaning of BEAUTY ?



Assalamualaikum wbt.

nak cantik ? luaran dan dalaman ? tetapi kebanyakkan lebih memilih  luaran dr dalaman . tu memang tk dapat disangkal , mmg lumrah manusia kan ? sentiasa nak cantik . baik , mira just nak share something yang memang semua org pasti boleh ikut punya !, rugi kalau tak baca ;)

Dr prof Muhaya juga ada sebut dalam program RESET MINDA :

"Betulkan dalaman , luaran akan jadi betul "


In shaa Allah , dengan kata kata yag mira petik dari beliau , mari kita cuba amalkan .

1. Wajah

Bila lepas ambil wudhu' tu Jangan terus dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri.. Lalu ambillah sejadah, solat, berdzikir, dan berdo'a. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu.kita kena sentiasa menunaikan solat . solat itu kan tiang agama . Allah dah bagi macam-2 nikmat kat kita .mcm sekarang nikmat mata masih boleh melihat dan baca apa yang mira tulis ni kan . takkanlaa nak tunaikan lima kali saja pun payah kan ?

Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku) ini merupakan doa bila tengok cermin time nk bersiap-siap . bg perempuan cermin ni mcm sahabat karib jaa . haha

2. Bibir

Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimah-kalimah Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takabur.for girls , kalau rasa mcm nak mengutuk ja org tu kan , cepat2 tutup mulut. berdiam diri itu lebih baik .

3.Tubuh

 Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i..e. selang satu hari.

Makanlah makanan halal, banyakkan sayuran, buah-buahan, dan air putih (selalu la minum air masak yer ) 

banyakkan makan makanan kesukaan Rasulullah . mcm kismis , kurma , buah delima (sunnah pun dapat , kesihatan yang baik pun dapat ) . family mira sekarang memang suka sgt makan buahh delima mcm snack pulak.cubalaa mmg sedapp .

 Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi. 

Ibnu Abbas ra berkata:

sesungguhnya Iblis yang terkutuk itu menangis, sewaktu seseorang mukmin itu bersalam dan dia mengeluh: “Aduh celaka, kedua mukmin itu tidak berpisah keduanya melainkan diampuni dosanya”.


Apa yang mira cerita kat atas tadi tu .Let make this our amalan .In shaa Allah .




this is the BEAUTY . the beauty of ISLAM :) 


Sunday, January 5, 2014

Suri rumahh lepasan SPM



Assalamualaikum wbt.

hello readersssss . entahla ada ke tak reader nyaa =.= okay seriously , sekarang ni ramai yang tanam anggur kat rumah tu tambah-2 lepasan SPM nihhh. kalau yang kerja tu takpalaa . alhamdulillah dapat jugaa income kanss .

for girlss , based on tajuk atas tuhh . yaa ramai yang jd ' SURI RUMAH' kann . satgi org salah paham pulakk , 'kawin kaaa mira  ? '  'mudaa lagi laaa'   'belajar la dulu'  ok stop right there . kawin apaanyaa , mudaa lagi . SPM punya result pun tak keluar lagii . forget it miraa , ada jodoh nanti ada laa . In shaa Allah . bab-2 jodohn nii , nnti mira ceritaaa kat entry coming soon .

time macam nii laaa , kita sbg seorang perempuan yang bakal dipinang one day , ambik kesempatan and masa yang Allah bagi ni , kita belajar masakk kaaa , ambik smua ilmu dari mak/umi/ibu/mummy/mama tuhh .nnti bilaa belajar jauh2 , kena masak sndiri jugak kan ? .my mum selalu cakap ' setinggi mana pun pelajaran perempuan tu , akhirnya akan masuk dapur juga ' besides thatt , girls boleh buat mcm lagi , mcm sidai baju angkat baju lipat baju basuh pinggan mangkuk  (my job everyday -.-).pergi pasar ? hmm boleh je mira nak pii tp kureng sikit sbb tmpat dia basah n bising (mengada) nmpaknya nnti one day kena latih suami awal2 kahwin tu pergi pasar (kahwin lagi =.=) ,  sebanyak mana pun kita cuba meringankan beban mak kita , tapii jasa mak kita yang teramat besar tu takkan mampu kita balas . jadi berbuat baik laa dgn mak km semasa dia masih hidup.BE KIND TO HER , TREAT HER WELL , AND ALWAYS PRAY FOR HER . tengok wajah mak sajaa kita dah dapat pahala . Subhanallah , Allah Maha Penyayang kan terhadapp hambaNya?


tp yang kerjaa tu tak salahh , bagussss apa! boleh cari duittt , dapat duit boleh beli apa yang diri sendiri tu nakk, mcm handphone samsung galaxy note edisi latest ( mira tringin act ) haha . mira nk tunggu dapat lesen dulu. pastu baru nak fikir kalau nak kerjaa or tak , ada lesen senang sikit nak gerak kan ?

jadi time cuti pnjang ni . jangan laa trlibat benda2 tak berfaedah , masuk perhimpunan haram apa2 kaaa , lumbaa haram racing sini sana mcm superman yang xsayang nyawaaa ,or apa apa yang haramlaa better tayah laa terlibat kan, p melepak sana sini tak tentu arah kaa ,hisapp rokok yang ada mcm2 bahan kimia tu almaklumla dah lepas sekolah , berlagak jd org dewasa pulak .so take care of yourselves :)


think :)